« Sprk en de schoonmaakstersDag Paw. »

  'Andere links, lul'

  18-12-14

    18:19:00, by S p r k .   , 650 words  
  Categories: Categorie-loos

  'Andere links, lul'

  Vandaag is m'n vader gecremeerd. Het was een mooie plechtigheid. Ik had lekker mezelf ingedeeld als eerste spreker, dan was ik er maar van af. Het ging goed, mensen moesten op het juiste moment lachen en ik ben er aardig doorheen gekomen. Aan het einde van m'n toespraak had ik het wel even moeilijk, maar ik heb me kranig gehouden.

  Dit was de toespraak:

  'Vroeger, als mijn moeder nog in de woonkamer of keuken aan het rommelen was, kroop ik ?s avonds laat weleens bij mijn vader in bed, en dan vroeg ik hem alles wat ik wilde weten over de aarde, de sterren en alles wat er verder nog bij me opkwam. En mijn vader wist altijd alles. Of hij had in ieder geval overal een antwoord op.

  En hij wilde me graag dingen laten zien. Hij nam me vroeger vaak mee naar het Omniversum of het Planetarium, en gaf me een boek over natuurverschijnselen cadeau. Als we in de auto zaten wees hij me graag op bezienswaardigheden waar we toevallig langs reden, niet dat ik altijd even goed zat op te letten. ?Links. Links! Andere links! Achter je, lul?.

  Ik kan me eigenlijk niet herinneren of m?n vader véél vloekte. Maar ik weet nog wel een keer dat we met z?n tweetjes in de auto zaten, en dat hij was vergeten z?n portemonnee uit zijn achterzak te halen. Daardoor zat hij niet helemaal lekker, en begon hij hard te vloeken en te tieren terwijl hij al rijdend probeerde het ding uit zijn achterzak te vissen. ?Verhoerd, verneukt!? riep hij. Toen we thuiskwamen vond ik het nodig om dat meteen aan mijn moeder te melden, maar die zei ?dat soort dingen zegt je vader niet?. ?Nee, dat zegt je vader niet? beaamde hij dan.

  Hij had een nuchtere kijk op het leven. Toen ik hem op mijn zestiende vroeg wat hij ervan vond dat ik niet op meisjes viel maar op jongens, zei hij niet veel meer dan ?Maakt me niet uit, als je maar wat beter je best doet op school?.

  Later, toen ik al lang en breed het huis uit was en voor het tijdschrift werkte waar ik nu nog steeds werk, vertelde een vriendin van mijn vader dat hij haar vol trots het tijdschrift had laten zien. Iets dat me vorige week ook nog door de dochter van een van zijn beste vrienden van vroeger werd verteld. Als kind wil je vooral dat je ouders trots op je zijn, dus dat was erg fijn om te horen.

  Maar ík ben ook enorm trots op mijn vader. Hoe hij in het leven stond, hoe gek hij op onze honden Britta en Jesse was, hoe hij voor mijn broer en mij zorgde, maar vooral hoe hij voor mijn moeder zorgde, met name toen ze ziek werd. De band met mijn vader was niet zo dat we dag in dag uit hardop verkondigden hoeveel we van elkaar hielden, maar tijdens de uitvaart van mijn moeder hielden we wel af en toe elkaars hand vast.

  Ik ben blij dat er zoveel mensen zijn die het erover eens waren dat mijn vader een lieve, zorgzame man was, die altijd optimistisch en hartelijk was en vooral droge humor had. En die humor heeft hij tot het einde gehouden: toen de nachtzuster vertelde dat ze ?s nachts bij hem ging blijven, vroeg hij haar of hij anders even moest opschuiven in bed.

  Inmiddels heb ik een enorme stapel foto?s gevonden waarop mijn vader dolgelukkig samen met mijn moeder staat. Mijn vader vertelde ooit aan een vriend van me hoe verbaasd hij was dat Doris, het circusmeisje, juist hem had uitgekozen en hoeveel ze van elkaar hielden. En zo wil ik hem graag in mijn herinnering houden. Pa, we zullen je missen. En ik weet dat je er zelf niet in gelooft, maar stiekem hoop ik dat je nu ergens samen met ma bent.'

  No feedback yet