« I am that I fall asleepVaak precies in de eerste week dat ze met pensioen zijn »

  Expeditie Robinson: recap Aflevering 1

  08-09-12

    11:17:00, by S p r k .   , 3119 words  
  Categories: Categorie-loos

  Expeditie Robinson: recap Aflevering 1

  In het openingsshot zien we meteen dat dit seizoen een vochtige bedoening gaat worden. Rechtsboven in beeld verschijnt het icoontje waarvan je nooit zeker weet of het betekent 'pas op ouders! vuilbekkerij!' of 'tijdens dit programma kan overgegeven worden'. Bij Expeditie Robinson (hierna: ER) is het vaak allebei.

  Presentator Dennis Weening (hierna: Weenie) vertelt ons dat je ongelooflijk sterk in je schoenen moet staan om ER aan te kunnen. Leuk om dit te horen van iemand die zelf vrijwillig ER heeft verlaten toen hij meedeed. Volgens geruchten heeft hij overigens helemaal niet in z'n eentje een week in dat huisje met die grote homp kaas gezeten, maar was dat slechts twee dagen. Maar ik dwaal af. Dennis vertelt ons dat het allemaal afzien is, eigenlijk net zoals bij So You Think You Can Dance, en gebruikt de term 'VIPs' loosely. Van de 16 'VIPs' moeten er een aantal gaan overleven in de Mangrove. Voor wie dit in vroege nieuwsberichten las als Man-Grove en dacht dat het iets met Abercrombie-modellen zou zijn: WRONG! Het is een een soort Biesbosch maar dan zonder dat het ontsnappingsmogelijkheden als in 40-45 biedt.

  Overal is water waarvan ik hoop dat iemand er af en toe een chloorblokje in gooit. We zien ook een shot waarin een onderwatercamera naar boven filmt: is dit misschien een hint dat er heus wel waterslangen zitten en dat Willie Wortel het hiermee aan de 'stok' gaat krijgen?

  We zien de kandidaten op z'n janboerefluitjes door de Mangrove lopen, terwijl Evie (die in godsnaam een keer net zwanger is) ze opwacht op een platform. Nouja, op 25 stokken. Tess 'ik heb een slechte lichaamshouding' Milne (hierna: Milner) confesst wat ze ook denkt aan het begin van iedere aflevering van Sterren Springen: 'shit, het gaat gewoon echt gebeuren'. Opmerkzaam.

  Evie heet iedereen welkom in 'Malaisi' en Joke confesst dat ze het 'bijna letterlijk' in haar broek deed van angst. Meid, laat het gewoon gaan want je bent met je poes onder water. Zo heeft meteen een verwarde blik in haar ogen en zet daarmee de toon voor 80% van haar on-screen tijd in dit programma. Evie vertelt dat het een 'lange, zware proef' gaat worden en maakt daarmee de GROOTSTE UNDERSTATEMENT IN DE GESCHIEDENIS VAN ER. De proef gaat de kandidaten in twee kampen verdelen (waarbij 'zuid' en 'noord' kennelijk niet staan voor geografische locatie) en bepalen welke groep in de Mangrove moet gaan wonen. Ruud Felchkamp (hierna: de Cavia), die in deze aflevering een ontsteking heeft in z'n linkeroog, schiet zichtbaar in paniek, want al dat vocht is helemaal niet goed voor zijn haar. Fatima (hierna: Knotje) confesst eloquent dat 'dit niet OK is'. Die blouse met panterprint en je gekke knotje zijn k niet ok, Fatima, maar daar hoor je ons ook niet over.

  Evie legt uit dat ze door de Mangrove moeten rennen om hangende heuptasjes los te maken. Daarna moeten ze in touwen klimmen om sleutels te pakken. Klinkt als niet zo'n heel zware proef. KLOPT. Daarna moeten ze ook nog door zee waar ze immuniteitsmunten kunnen pakken van vijf torens. Maar ze mogen het ook overslaan. Matthias (hierna: de Ugly Twin) confesst iets, maar zijn spraakhancidap is z overheersend dat het niet eens te doen is om tegelijkertijd de ondertiteling te lezen. Na die torens moeten ze naar een bak met bamboekokers (hopelijk wordt dat bamboe daarna wel gevoerd aan panda's, heal the world, mensen!) waarin bandana's zitten zodat iedere kandidaat weet in welk team ze zitten. Nou, dat is nog wel te doen als proef. Olivier Bisback (hierna: Pisbek) confesst dat hij het 'heel moeilijk' vindt. Meid, we zijn er nog niet. Er moeten ook nog drie puzzelblokken op een platform gehesen worden en dan moet ook nog de kampvlag in de puzzel geplant worden en moet het hele team op het platform staan. Bont.

  We schakelen over naar het id-filmpje van Knotje, waar gelukkig het OERSAAIE gesprek dat ze met haar push-over echtgenoot had is uitgeknipt. Helaas is het filmpje zo erg ge-edit dat we Knotje ook niet meer horen zeggen dat ze graag een rustige middenmoter wil zijn, gevolgd door een fragment waarin ze op een platform zit en keihard gilt 'HET PAST NIET! HET PAST NIET! HET MOET ANDERSOM!' Good times.

  Pisbek confesst dat hij al z'n tegenstanders (of 'tegentreders', wat is Vlaams toch een PRACHTIGE taal) met z'n handen en voeten vastgebonden aan zou kunnen en het publiek kan nu nog niet vermoeden dat ze hem binnenkort ook wel eens graag met z'n handen en voeten vastgebonden in zee zullen willen gooien.

  De proef begint en Milner neemt meteen een shortkut. Iedereen vecht zich door een stel takken en Lodewijk staat meteen voor. In z'n id-filmpje wordt gezegd dat hij goed kan klussen, waarop we hem als een sukkel met een electrische grasmaaier door een tuintje van 4x4 zien lopen. Lodewijk denkt dat hij wel een voordeel heeft, logisch, want hij heeft natuurlijk eerder met bamboe en tropisch hardhout gewerkt. En weer blijken mensen zichzelf niet te kennen. 'Op het moment dat ze er niet uitkomen, dan hak ik die boom wel even om' confesst Lodewijk. Onthoud deze quote maar even.

  De ene kandidaat na de andere klimt in de touwen om hun sleutel te pakken, waarbij maar weinig zich daarna in het water laten vallen, terwijl je toch zou denken dat je dan sneller beneden bent. Aagje (hierna: Papua) confesst dat ze 'op training' ook wel in touwen moest klimmen, maar dan zonder hun benen. Hoe ze haar benen precies loskoppelt en waar ze die laat wordt er helaas niet bij verteld.

  Christophe (hierna: Twin) heeft zijn tasje eerder dan Ugly Twin en rent gewoon weg, terwijl we ze eerder hebben kunnen zien confessen dat ze omgsuperclose zijn en echt een front gaan vormen bla bla bla. Twin heeft andere dingen aan z'n hoofd, want bij de touwen besluit hij Milner d'r sleutel voor haar te pakken, in de hoop dat Milner later (na een reward waarbij ze allebei hebben kunnen douchen, hopelijk) misschien een keer zijn eigen sleutel wil beetpakken, knipoog. Ik had persoonlijk Milner liever nog 20 minuten zien worstelen met het touwklimmen, maar helaas.

  De Cavia met z'n ontstoken oog laat zichzelf gelukkig wl in het water vallen nadat hij zijn sleutel heeft gepakt, maar in zijn id-filmpje zien we dat 'he fancies himself a DJ' en daar moeten we helaas toch punten voor aftrekken. In z'n id-filmpje zien we trouwens ook dat De Cavia in zijn dagelijks leven teveel rely't op z'n haar, dus ER wordt AFZIEN voor hem.

  Lodewijk heeft de markante gewoonte om eerst even in immuniteitsmunten te bijten. Ik denk niet dat je ze op echtheid hoeft te controleren hoor, Lodewijk! Willie Wortel is nog steeds aan het worstelen met het losmaken van zijn heuptasje, terwijl je zou verwachten dat Willie toch heel makkelijk zo'n tasje mee zou weten te grissen. Doe gewoon alsof je op straat bent, Willie! Uiteindelijk heeft hij zijn tasje dan toch los, wat hij mondeling viert met een euforisch 'kankermakkelijk!'. 'Zo makkelijk als kanker.' Bont.

  Zo heeft haar tasje ook nog steeds niet los en ik verheug me er al op om in aflevering 8 nog steeds over te moeten schakelen naar Zo die nog steeds probeert haar tasje los te krijgen. Ook Joke heeft er moeite mee, en spreekt zichzelf bemoedigend toe. 'Joke, niet te ingewikkeld naar de oplossing zoeken'. Legendarische woorden. Joke noemt het loskrijgen van het tasje uiteindelijk 'gewoon makkelijk' en dus niet 'kankermakkelijk'. Zo is met stomheid geslagen. Noem het haar signature karaktertrekje. Ugly Twin heeft uiteindelijk ook z'n tasje los, 'poepsimpel'. Min Hee (hierna: Pak Foenk Accent Kha Kha') worstelt er nog steeds mee. Ondertussen blijft Lodewijk links en rechts in immuniteitsmunten bijten. Papua neemt even een time-out op een van de torens met immuniteitsmunten. Alle tijd, hoor.

  In Pisbek z'n id-filmpje zien we vooral dat hij onsympathiek is. Niet 'codewoord: Pita'-onsympathiek, maar desalniettemin onsympathiek. Wel snaps dat hij als eerste en in z'n eentje zo'n zwaar blok probeert mee te slepen. Veel kandidaten zijn z superbenieuwd in welk team z'n zitten dat ze niet eens proberen om immuniteitsmunten mee te nemen. Ugly Twin heeft er gewoon de kracht niet voor. Ook Knotje 'fuckt die munten'. Pak Foenk Accent Kha Kha gaat gewoon voor die munten en maakt een effort om die mededeling 3 keer te herhalen.

  Hier begint deel 2 yo!

  Twin confesst dat hij helemaal niet had verwacht dat hij met Ugly Twin in 1 team zou zitten. Maar natuurlijk! Dan kunnen jullie de meeste schade aanrichten, en is het des te gezelliger om jullie halverwege het seizoen weer uit elkaar te halen. Hebben jullie dit programma berhaupt weleens eerder gezien? Hij confesst ook dat ze goeie maatjes zijn met Knotje, hoewel ik niet goed weet of zij echt een aanwinst is voor je 'front' tenzij er een proef komt met een decibelmeter.

  Kamp Zuid (geel) zijn dus Knotje, Twin, Ugly Twin, Peggy, Pak Foenk Accent Kha Kha, Papua, Paul Turner en Lodewijk. Kamp Noord (rood) is Fajahh, Joke, Willie Wortel, Gene (hierna: Gne), Zo, Milner, De Cavia en Pisbek.

  Ondertussen heeft ergens iemand van de productie over zijn of haar hart gestreken en tegen Zo gezegd 'laat maar met dat heuptasje, ga maar lekker naar je team toe meid' zodat zij kan confessen dat die kist 'gewoon niet wilde op dat verhoog' terwijl Milner op de achtergrond gillend commandeert 'Blijf duwen! Blijf duwen!' en daarmee een vrij beangstigend beeld van haar seksleven schetst. Pak Foenk Accent Kha Kha noemt het 'ZO cool' dat iedereen 'een, twee, drie' riep, want zij is natuurlijk andere yells gewend. Ineens heeft ze door hoe het moet, doet Knotje haar in een confessional nog even na mt Vlaams accent <3 en dan heeft het gele team gewonnen. Zij mogen naar het strand, maar mogen daar alleen blijven zolang ze de proeven blijven winnen. Daar aangekomen gaan Papua en haar teamgenoten letterlijk helemaal apeshit omdat ze een aapje zien (boring!) en rode ananassen (minder boring!).

  Lodewijk wil natuurlijk graag het kamp maken en legt zijn eerdere opmerking, waarin hij zei dat hij zijn kampgenoten eerst wilde laten aanklooien en dan wel 1 boom omwilde hakken, compleet naast zich neer. Hij begint links en rechts bomen om te hakken en gaat daarbij eigenlijk nog harder tekeer dan die gemene mensen uit het intro van de tekenfilmserie Seabert (of is het Captain Planet?) die binnen 5 minuten een heel regenwoud om zeep helpen.

  De leden van kamp Noord hebben allemaal zichtbaar spijt dat ze geen vochtvreters hebben meegenomen en Joke vindt het vooral jammer dat ze niet op het strand kan liggen en hutten kan bouwen. Maar Pisbek begint alsnog een hut te bouwen, terwijl Joke toekijkt en ook heel even mee-hamertje-tikt. Zo en Willie Wortel gaan water halen, en komen zowaar op een stuk land aan! Mensen, waarom gaan jullie niet lekker daar slapen? Willie Wortel confesst dat hij zijn doel heeft bereikt als hij 10 kilo is afgevallen en gehuild heeft, een beetje zoals ik mij het eerste jaar aan de Rietveld academie voorstel. Zo en Willie Wortel hangen nog een tijdje rond op een plek waar je echt prima een kamp kunt opzetten, maar gaan toch weer terug naar hun platform.

  Milner gaat ondertussen vuur maken. Pisbek denkt 'vrouwen en vuur, dat gaat niet goed' en schiet Milner te hulp voordat ze kans krijgt om het hele platform in de hens te steken. Pisbek maakt ondertussen wat opmerkingen over zijn geslachtsdeel. ('klein materiaal, klein materiaal')

  Lodewijk komt weer met een omgekapte boom aan zetten, en Knotje vindt het tijd om er iets van te zeggen. Niet tegen Lodewijk, maar in een confessional, en zegt nu al min of meer dat ze Lodewijk er binnenkort uit gaat stemmen.

  Ondertussen heeft het rode team rijst gekookt en eten dat zonder vergiet (!) op en dan gaan ze slapen. Zo klaagt dat ze aan het zweten is, maar meid, wees blij dat je daar mag slapen want als het productieteam niet had ingegrepen was je nu nog met het losmaken van je heuptasje bezig geweest.

  De volgende ochtend heeft iedereen slecht geslapen en confesst Zo dat ze een beetje ziekig is. Papua vertelt dat er die nacht een rat bij haar hoofd zat, maar is De Cavia niet gewoon even van zijn kamp weggesneakt om bijvoorbeeld rijst te 'lenen' bij kamp Zuid? Ondertussen staan Knotje en Ugly Twin te knuffelen op het strand. Goede manier om te verbergen dat je elkaar al goed kent! Ugly Twin zet dit nog extra kracht bij in een confessional door aan te geven dat hij zich niet teveel wil afzonderen van de anderen door de hele tijd me Twin en/of Knotje op te trekken. Kamp Zuid gaat vissen en Twin verliest totaal zijn pokerface wanneer hij ontdekt dat de vissen gewoon de wormen van zijn hengel eten zonder dat hij het door heeft.

  Kamp Zuid heeft ook hun eigen stukje Mangrove, waar Twin slakken gaat plukken. Even later komt hij terug op het strand en noemt hij zijn geplukte slakken 'calamares'. Seriously? Lodewijk heeft ondertussen het hele kamp bij elkaar ge-eigen-huis-en-tuin-d. Lodewijk noemt het een 'hut' maar het is meer een soort 'afdakje' dat meteen weg zal waaien als de wind een beetje verkeerd staat.

  Bij team rood wordt heel slim bekendgemaakt hoeveel immuniteitsmunten iedereen heeft. Willie Wortel en Fajah hebben dus niks en zijn allebei een beetje zurig. Pisbek zegt dat Fajah altijd nog naar de grot kan als ze wordt weggestemd, want dat vindt hij humor. Fajah kan er niet om lachen, anne frankly, wij ook niet. We zien het id-filmpje van Fajah, waarin wel haar kinderen maar vreemd genoeg niet haar paard voorkomen. Terwijl we dankzij Fajah's Twitter allemaal weten wie Fajah zou redden in een brand (hint: NIET haar kinderen!). Haar id-filmpje doet overkomen alsof ze echt een heel goede moeder is, wat interessant is, want gisteren postte zij nog op Facebook dat ze per ongeluk glasscherven aan een varken gevoerd heeft tijdens de opnames van een programma over hoe je moet opvoeden (bedankt voor de tip, Erwin!) Achteraf is Fajah overigens totaal niet bezig met dat varken dat van binnenuit wordt opengereten door al die glasscherven, maar veel meer gebiologeerd door haar kloppende 'linker vinger top (ALLEMAAL 1 WOORD FAJAH, GEEZ!) met drie gaten er in'. Ze confesst dat ze zich zorgen maakt om de eliminatie, en dat is eigenlijk best wel insightful van haar.

  De Cavia confesst dat de eilandraad eraan komt, en dat hij zijn oren goed open houdt. Helaas kunnen we niet hetzelfde zeggen over zijn linkeroog. Hij heeft met de Belgen (lees: Pisbek en Gne) gesproken en vond dat heel 'grappig en typisch'. Het s ook wel typisch, want Pisbek is meteen onsympathiek, full of himself, en denkt De Cavia meteen door en door te kennen (terwijl je heus niet zomaar door al die lagen haar heen penetreert). Dit zou een goed moment zijn om een slang te introduceren die Pisbek keihard bijt, of zo'n toxic bloedzuiger die Pisbek half leegzuigt, en dat Pisbek die toxic bloedzuiger dan doodmaakt en dat die toxic bloedzuiger Pisbek's opgezogen bloed weer terug laat stromen, waardoor Pisbek te maken krijgt met een ernstige bloedvergiftiging. Ik noem maar een scenario. Gne staat erbij en is eigenlijk vrij mild, maar hij is getrouwd met 1 van die meiden van K3 (wat we in deze aflevering overigens NIET over hem te weten komen), dus ik schat dit in als een gevalletje 'stille wateren'.

  Kamp Noord verlaat de Mangrove voor de eilandraad en Zo blijkt z verzwakt te zijn dat ze haar arm om Pisbek, die dus in de vorige scne helaas niet op onfortuinlijke wijze om het leven gekomen is, heeft geslagen. Maar er is hoop, want we cutten weer naar een onderwatershot dat impliceert dat er meer leeft in de Mangrove dan alleen maar watervlooien en muggen. In het bootje dat Kamp Noord naar de eilandraad brengt voice-overen ze allemaal hoe ze hun kansen inschatten, en het wigger-petje van De Cavia begint nu echt te irriteren.

  De kandidaten komen aan op de eilandraad, waarbij Pisbek natuurlijk z'n fakkel niet rechtop houdt en bijkans haast de hele locatie in de hens steekt. Evie impliceert dat er een heel drama was met Zo en haar uitputtingsverschijnselen, maar dat hebben we niet uitgesmeerd over een segment van 20 minuten in beeld gezien en dan kan het dus nooit heel erg geweest zijn en moet Evie zich niet aanstellen. Ken uw realityformat.

  Evie merkt op dat het markant is dat er zo open gepraat wordt over het aantal immuniteitsmunten dat iedereen heeft. Gne, die in totaal 42 seconden on-screen tijd heeft gehad tot nu toe, mag nog even iets zeggen, maar is veel te mild en oninteressant. Evie vraagt aan Fajah of het helpt om openlijk te spreken over de immuniteitsmunten, Fajah geeft een vaag antwoord en vraagt 'snap je wat ik bedoel?'. Evie snapt niets van wat Fajah heeft gezegd en vertoont daarmee gelijkenissen met Fajah's followers op Twitter.

  Gne mag wr iets zeggen en foreshadowt dat de Vlamingen in dit seizoen wr de hele tijd Engelse zinnetjes gaan gebruiken, zodat in Nederland iedereen collectief weer 'hou godverdomme je bek!' naar hun tv's kunnen roepen. Hij zegt dat hij niet over lijken wil gaan, maar dat hoeft gelukkig niet van Evie. Maar het mg van ons wel, begin maar met Pisbek!

  Het is tijd om te stemmen. Pisbek stemt op Fajah (verkeerd gespeld, overigens) en fluistert 'because'. Die, already. Gne stemt ook en hier hebben de programmamakers duidelijk een brain fart gehad, want dankzij de ondertiteling kunnen we pas heel laat een microseconde lezen op wie Gne stemt.

  Zo ziet de bui al hangen en zet een munt in. Fajah wordt er met 4-3 stemmen uitgestemd (4-4 als Zo die munt niet uit haar rugzakje had gepakt). Maar ze hoeft nog niet naar huis, ze moet in de Mangrove blijven en na iedere eilandraad duelleren met degene die er dan uitgestemd wordt. Ze mag niet meer meedoen aan de proeven. Daarmee wordt Fajah eigenlijk een beetje de Terror Jaap van de Mangrove. Als ik in kamp Noord zou zitten zou ik Fajah gewoon geen eten meer geven. Maar dat zou ik toch al niet. 'Oh, is je rijst nou wr per ongeluk in het water gevallen? Jammer dat je er niet over kan Tweeten h?'

  Weenie doet z'n best maar is heel duidelijk gn Eddy Zoy als hij vraagt of het een 'Nederland tegen Belgi verhaal is'. De Cavia denkt van wel. Evie legt ng een keer uit aan Fajah hoe het allemaal zal gaan, want die meid snapt alles gewoon niet zo goed in 1 keer.

  Volgende week: Oh ja Paul Turner is er ook nog en heeft een snorretje op zijn gezicht laten tekenen en Pisbek wordt mogelijkerwijs ng vervelender.

  No feedback yet