« Het is dus uitgezonden...Ik snap hier NIKS van... »

  Mijn naam is Martijn, and I'm a quiche-aholic.

  07-12-08

    16:35:45, by S p r k .   , 333 words  
  Categories: Categorie-loos

  Mijn naam is Martijn, and I'm a quiche-aholic.

  Vorig weekend besloot ik mezelf lekker te trakteren en weer eens een quiche te maken. Daar heb ik zaterdagavond, zondagochtend, zondagmiddag en zondagavond van gegeten. Dat lijkt heel eenzijdig, maar als je nagaat wat er allemaal in zit (kip, spekjes, geitenkaas, prei, broccoli, courgette), was het eigenlijk steeds heel afwisselend.

  Gisteren kreeg ik een fenomenaal idee. Waarom zou je bij één quiche stoppen? Dus nu ben ik er twee aan het maken (de eerste zit al in de oven). Ik denk dat je quiche ook heel prima kunt invriezen (weet ik dus niet zeker, maar ik vermoed van wel). Het is een experimentje waard. Dan ben ik voortaan op pad in de openbare ruimte, met in mijn achterhoofd de veilige en smakelijke gedachte dat ik nog een paar stukken quiche in de vriezer heb. Het maken van een quiche is ook best een hele rustgevende, troostrijke activiteit, waarbij je steeds weer iets nieuws ontdekt. Vandaag heb ik bijvoorbeeld ontzettend veel waardering gekregen voor de prei.

  Deze fijne plant, nauw verwant aan ui, knoflook en bieslook, is eigenlijk een hele prettige maar vooral ook drankbare groente om mee te werken. Prei is niet alleen smaakvol. Prei is betrouwbaar, want rauw ruikt hij al ongeveer zoals hij 'bereid' gaat smaken. Prei is flexibel, want je kunt het gewoon wassen, pellen en snijden zonder dat het meteen z'n natuurlijke eigenschappen verliest. Prei is goedkoop (4 voor ? 0,99!). En prei is zich bewust van eventuele afwijkingen en gebreken, die hij met liefde compenseert. Zo had ik net een iets dunnere prei, maar die was dan wel weer een paar centimeter langer! En prei heeft weinig verborgen gebreken. Goed, af en toe zit er wat zand op, maar dat heeft naar mijn mening ook wel weer iets romantisch en je spoelt het er met gemak af. Bij andere groenten, ik zal uit respect geen concrete voorbeelden noemen maar bijvoorbeeld broccoli, is het altijd nog maar afwachten wat je krijgt.


  Én een prei schrikt niet van een knobbeltje meer of minder!

  No feedback yet