« Ik had een soort weekendliefde'Duelleren, maar helaas niet tot de dood' »

  Omg ik heb zelf mayonaise gemaakt!

  23-03-12

    16:45:00, by S p r k .   , 707 words  
  Categories: Categorie-loos

  Omg ik heb zelf mayonaise gemaakt!

  Wel in groepsverband, want dit is niet iets dat je zomaar in je eentje onderneemt.

  Erwin en Willem kwamen bij me eten en zouden een voorgerecht maken, ik zou het hoofdgerecht verzorgen. Mensen die wat vaker bij me over de vloer komen weten inmiddels dat ik standaard niets in huis heb behalve olijfolie, peper & zout en lesbische theesmaakjes. Erwin en Willem gingen er vanuit dat ik wel mayonaise in huis zou hebben, maar kwamen spreekwoordelijk van een koude kermis thuis.

  Toen was er lichte paniek. Ik had wel Congasaus maar dat is toch niet helemaal hetzelfde. Maar ik had toevallig nog wel eieren in de koelkast (hl toevallig hoor, dat komt ook bijna nooit voor), en olie heb je als mens gewoon altijd in huis, dus gingen we zelf mayonaise maken! Erwin had supersnel een recept gevonden op Smulweb.nl. Wel een beetje een dubieus recept, want er moest 'mosters' in.

  Het eerste probleem diende zich meteen aan: de eieren waren al 2 dagen 'over datum'. Op zo'n moment is Google toch je vriend, want ik wist wel dat er iets was met een ei in een glas water en dat hij dan wel of niet moet blijven drijven, maar wat ook alweer? Erwin zocht het snel op en toen bleken we 5 prima bruikbare eieren te hebben.

  Qua olie was er de keuze uit olijfolie (zoals in het recept), of zonnebloemolie waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum niet meer bekend was, maar die sowieso vr de kredietcrisis was aangeschaft. We raadpleegden twee reacties onder het recept.

  Zo schreef Andrea 'Mijn ervaring is dat bij gebruik van olijfolie de mayonaise bitter wordt, en daardoor dus absoluut niet lekker'. Maarja, Andrea, je zei het zelf al, dat is juw ervaring. Gebruiker 'dengroenen' was veel stelliger in zijn/haar reactie. Eerst even wat achtergrondinfo over 'dengroenen':

  'Ben AMATEUR KOK Ga meerdere keren per week gaan eten maar niet in de sterren restaurants maar in zeer goede kleine restaurants waar de prijzen betaalbaar zijn'.

  Je zou dus kunnen zeggen dat we hier met een soort amateur-pro te maken hebben, wiens advies je dus gerust ter harte kunt nemen. En wat zei 'dengroenen' over die mayonaiserecept? 'Ik denk dat u niet veel succes zult hebben met u mayonaise wie mag er nu mayonaise van olijfolie ??? zeker geen kinderen en ook geen normale mensen, mayonaise wordt van alle olieen gemaakt maar niet van olijfolie weggens de te sterke smaak, in vinaigrettes is dit allemaal ok daar deze smaak word dan verdoeseld door de grote hoeveelheid azijn.'

  Ik vond vooral haar tip dat 'zeker geen kinderen en ook geen normale mensen' olijfolie gebruiken om mayonaise van te maken erg doorslaggevend. Maarja, moesten we dan helemaal vertrouwen op de fles zonnebloemolie die ik nog had gekocht tijdens de glorieuze hoogtijdagen van de Koude Oorlog? We besloten om onze kansen te spreiden en dus half-om-half te doen.

  Ik had een keer in een reclame voor een staafmixer gezien dat iemand daar mayonaise mee aan het maken was, maar 'rvlonk' vroeg zich in een reactie ook nog af 'hoe maak je hem dikker het lijkt net water' (en misschien wilde hij/zij daarna ook nog vragen 'en waar vind ik de leestekens op mijn toetsenbord', maar was doen zijn/haar computer net uitgevallen). Ik besloot in ieder geval mijn mixer erbij te pakken, en bovendien het 'turbo' standje te gebruiken.

  Toen ik de mixer in het stopcontact deed was er nog even een schrikmomentje omdat de mixer nog aan stond. Ik was even bang om om het leven te komen zoals Jacques Herb in de prachtige film De Tranen Van Maria Machita met Ellen ten Damme, maar het is gelukkig goedgekomen. Met de mayonaise ook! Hij had wel een soort van 'deze zonnebloemolie heeft zijn beste tijd gehad'-bijsmaak, en we hebben er op het laatst nog wat extra peper, zout, mosterd en limoensap aan toegevoegd, maar al met al ben ik erg tevreden over dit experiment. Ik ga dit denk ik wel vaker proberen.

  Het was daarna ook nog een leuke avond, want ik heb ze het filmpje laten zien van de man die niet kan ophouden met lachen sinds zijn heupoperatie, en hoewel ik uiteindelijk niet heb gewonnen, was er toch een klein moment dat ik vr stond met Boggle, omdat ik het woord 'diarree' had gevonden en zij niet!

  No feedback yet