« Sprk en de poezenSprk en de eerste zoen »

  Sprk en de nieuwe ontdekking

  07-01-07

    19:39:41, by S p r k .   , 544 words  
  Categories: Categorie-loos, Muziektipjes

  Sprk en de nieuwe ontdekking

  Bjrk heeft ooit eens voor een radioprogramma op de BBC, Breezeblock een Dj-sessie van een uur gedaan. Naast een hindi versie van I Will Always Love You, een paar liedjes van Aphex Twin (daar is ze mee bevriend) en nog wat andere vage dingen, speelde ze ook 2 liedjes van Nico.

  Nico is een Duits fotomodel/zangeres die vooral bekend is geworden door haar bijdrage aan het debuutalbum van The Velvet Underground. Die samenwerking heeft ze overigens alleen te danken aan Andy Warhol, die het project destijds financierde. Zodra The Velvet Underground zichzelf hadden losgekoppeld van Warhol hebben ze ook geen albums meer met haar gemaakt.

  De nummers die Bjrk speelde komen allebei van Nico's album Desertshore (1970). Toen ik vandaag over de Keizersgracht liep speelde ik het album weer eens, en hoorde ik iets hl erg tofs tijdens een bepaald nummer. Le Petit Chevalier is een traditioneel Frans liedje, en werd op het album gezongen door Nico's zoon Ari, door zijn moeder begeleid op clavecimbel. Op een gegeven moment is er een iets te lang instrumentaal stukje, en dan hoor je Nico op de achtergrond heel zachtjes zingen ,,J'irais..." en dan zingt Ari weer verder ,,J'irais te visiter..." Dat had ik nog NOOIT eerder gehoord, en ik vond het te gek. Daar stond ik, in de regen, onder een paraplu, op de Keizersgracht, een liedje van 36 jaar oud een kaar keer terug te 'spoelen'. Fantastisch.

  Wikipedia leert mij dat Nico's zoon Ari verwekt schijnt te zijn door Alain Delon. En dt is dan weer de ex-man van Rosalie van Breemen, die overigens gisteren expliciet NIET mee ging naar m.u.l.t.i.s.e.x.i. maar met een veel hippere crowd naar de Jimmy Woo wilde. Ik geloof niet dat Alain Delon zijn onwettige kind met Nico ooit heeft erkend, maar ik moet er toch maar eens naar vragen. Misschien heeft ze Ari weleens ontmoet. Nico's liedje Ari's Song werd pas nog gecovered door Patrick Wolf, wiens nieuwste album binnenkort uitkomt.

  Ik belde Universal omdat ik een recensie exemplaar van Patrick's album wilde. Ze wisten niet wie het was :( Maar na wat navraag wisten ze me gelukkig te vertellen dat Patrick's album in Nederland pas in Maart (!) wordt uitgebracht.

  Een ander album dat pas in Maart in Nederland uitkomt (maar op 5 februari al in Engeland in de winkels ligt) is Life in Cartoon Motion van MIKA. En MIKA is fenomenaal. Ik werd via het vriendje van n van mijn collega's getipt, en nu ben ik verkocht. 90% van de mensen waar ik liedjes van MIKA naartoe heb gestuurd zijn dat ook! Da's bijna satisfaction guaranteed! Ik heb meteen een telefonisch interview met MIKA aangevraagd, hopelijk gaat dat door. Het is tijd om hem helemaal kapot te hypen!

  Check z'n website.

  En hoe toepasselijk is de songtekst van zijn eerste single Grace Kelly?

  ,,I could be brown
  I could be blue
  I could be violet sky
  I could be hurtful
  I could be purple
  I could be anything you like
  Gotta be green
  Gotta be mean
  Gotta be everything more
  Why don't you like me
  Why don't you like me
  Why don't you walk out the door"

  Wel jammer dat d ontdekking van 2007 al zo vroeg in het jaar is gedaan...

  No feedback yet