« Hey, Paula!Vrij-ie! »

  Verven heeft hiv

  21-07-07

    22:37:34, by S p r k .   , 1191 words  
  Categories: Categorie-loos

  Verven heeft hiv

  Het schilderen is niet zo voorspoedig gegaan als ik gehoopt had, mag je best weten. Vrijdag (of was het donderdag? ik weet het cht niet meer) ben ik naar de Praxis hier vlakbij gefietst. Niet in n keer, nee, ik heb eerst 20 minuten op het verkeerde industrieterrein rondgefietst, toen nog 20 minuten op het juiste industrieterrein en uiteindelijk bleek dat ik er al 3 keer langs was gefietst. En ik was er nota bene al eens eerder geweest!

  Eigenlijk wilde ik een soort metallic-achtig roze. Maar dat kon ik niet vinden op die kleurenkaartjes, dus heb ik maar een mooie kleur blauw uitgezocht, dat past tenslotte ook prima in het Bjrk-Post kleurenschema waarmee ik mijn muren tot nu toe mee heb opgefleurd. Ik pakte zomaar een emmer dubbeldekkende muurverf van de linkerkant van de stellage en ging naar de balie. Ik was me op dat moment al bewust van het feit dat ik de vorige keer (vijf jaar geleden) het nt niet had gered met n emmer verf. Maarja, die andere emmer was bijna twee keer zo duur en die zou niet op mijn bagagedrager passen enzo. En misschien was ik op mijn 21ste wel een soort verfverspillende maniak! Dus ik kocht gewoon een klein emmertje en bewaarde het kleurpapiertje in mijn zak. Terwijl de verf gemengd werd ging ik alvast een roller en een bakje en een kwast pakken enzo.

  Toen ik thuis kwam bleek al snel dat het verven toch wat meer voeten in de aarde zou hebben dan ik had verwacht. Sterker nog: op het moment dat ik alles goed en wel had afgeplakt, had ik eigenlijk al geen zin meer. En ik zweette onwijs, waardoor mijn bril steeds af gleed, steeds bjna de emmer verf in. En ik had ook nog mijn trappetje uitgeleend aan mijn buurman! Maar ik maakte een goed beginnetje. En toen ik klaar was zag ik het: ik had ab-so-luut niet genoeg verf.

  Gewapend met het kleurkaartje fietste ik de volgende dag weer naar de Praxis. Ja, ik kwam in eerste instantie wr op het verkeerde industrieterrein terecht en ja, ik ben, eenmaal op het juiste industrieterrein, wr een keer langs de Praxis gefietst zonder hem als zodanig te herkennen. Oh en dit was op een moment dat ik nog niet gedoucht had. Ik ht het om ongedoucht de deur uit te gaan en doe dat vrijwel nooit, maar de mensen die in de gemiddelde bouwmarkt rondlopen ruiken sowieso nooit zo fris en als ik nog moest verven zou ik me sowieso weer helemaal kapot zweten. Maar ik zeg dit er even bij, zodat je weet dat ik me graag weer zo snel mogelijk UIT de openbare ruimte wilde verwijderen.

  Eenmaal binnen pakte ik weer eenzelfde soort emmer, van de linkerkant van de stellage en gaf die aan de verfmengmeneer. Hij pakte mijn emmer, keek naar de kleur die ik wilde hebben en PAKTE TOEN EEN ANDERE EMMER, VAN DE RECHTERKANT VAN DE STELLAGE! ,,De computer zegt dat je die kleur met dit soort verf moet mengen." vertelde hij. Blijk je verftype 'L' en verftype 'Z' te hebben, wist k veel. Maarja, ik moest wel zker dezelfde soort verf hebben als de vorige keer, anders zou er kleurverschil komen. ,,Is het gebruikelijk dat jullie de verf omwisselen als de computer een ander verftype aangeeft? Wordt dat altijd gedaan? Want ik was hier gisteren en toen heb ik ook gewoon verf gepakt en ik heb niet meegekregen of die verf toen omgewisseld is. Denkt u dat die verf ook omgewisseld is?" vroeg ik vrij vriendelijk.

  Kutjebef. Ik wist dus niet of ik de helft van mijn muur had geverfd met de verkeerde verfsoort, die ik zelf had gepakt, of met de juiste verfsoort, die dan dus door die meneer omgewisseld zou moeten zijn terwijl ik niet keek. Maarja, ik vond de Praxis nog best ver fietsen, zker gezien het feit dat ik steeds verkeerd fiets, dus ik wilde eigenlijk niet heen en weer om te kijken of ik L-verf had of Z-verf. ,,Je kunt anders misschien even naar huis bellen... Als het niet goed is kun je het niet meer ruilen." adviseerde de meneer me. Ik maakte allemaal grapjes over dat mijn poes dan zou moeten weten hoe ze mijn thuisgelaten mobiel op moest nemen, en dat ze ook zou moeten kunnen lezen en bovendien moeten kunnen praten. En anders had het niet veel nut om naar huis te bellen. Dat vond de meneer achter de verfbalie echter helemaal niet grappig. En de andere mensen die in de rij stonden om verf te laten mengen volgens mij ook niet.

  Ik deed een beroep op mijn soms wel, soms niet werkende fotografisch geheugen en besloot toch de L-verf te nemen. Sterker nog, in luttele seconden had ik mezelf ervan overtuigd dat ik ab-so-luut een emmer L-verf thuis had staan. De verfmengmeneer pakte de emmer en deed het deksel open. ,,Weet je het zeker?" vroeg hij nog een keer. Ja, ik wist het zeker. Hij zette de open emmer verf in de verfmengmachine en toetste allemaal codes in. ,,Weet je het echt zeker?" vroeg hij wederom. Ja, ik wist het zeker. Hij drukte nog op n knopje, en toen vielen er allemaal gekleurde verfkwakjes in de verfemmer. ,,Nou, doe anders toch maar die andere soort." grapte ik. Vonden ze weer allemaal niet grappig, volgens mij.

  Toen ik bij de kassa stond, zag ik dat er een handgeschreven etiketje op mijn emmer was geplakt. Geen netjes geprint etiketje van de automaat, zoals op de emmer die ik thuis had, maar een handgeschreven etiketje. En toen wist ik het eigenlijk al: dit was de verkeerde verf. Je kunt je voorstellen hoe spannend de rit naar huis was. Ook omdat ik benieuwd was of ik berhaupt nog wist hoe ik van het industrieterrein af kon komen.

  En ja hoor. Toen ik thuis kwam stond daar een bijna lege emmer verf met een grote letter Z op het deksel, terwijl ik in mijn hand een emmer L-verf had. ,,Godverhoerdverneukt." mompelde ik. Maarja, hoe erg kon het zijn? Ik pakte een kwast en smeerde wat van de nieuwe verf op de muur, naast een stuk dat ik met de oude verf had geverfd. Vl lichtere kleur blauw. En dat ging cht niet heel veel donkerder opdrogen, dat zag ik meteen. Toen heb ik een goede 5 minuten stilgestaan in mijn gang. Weer helemaal terug naar de Praxis? Nieuwe verf halen? Bij diezelfde meneer bovendien, die ongetwijfeld zo'n ,,Told you so, hoer!" blik in zijn ogen zou hebben? Of gewoon even doorverven en het kleurverschil creatief oplossen? Dat laatste dan maar.

  Let er maar op als je bij me thuis bent. In eerste instantie valt het totaal niet op. Tot je de streep ziet waar de ene kleur verf ophoudt en de andere kleur verf begint. Misschien hang ik er wel een poster overheen. Volgende keer huur ik wel klusPolen in ofzo.

  Update: M'n gang is fucking blauw en lijkt nu ng kleiner dan hij eigenlijk is. Maar wanneer je m'n woonkamer binnen loopt, lijkt het ineens alsof je de Amerdam Arena binnenloopt, verhoudingsgewijs dan.

  No feedback yet